image_900_alt

Jsme v tom spolu

Packaging

Téma reklamní kampaně? Nikoli, jde o strategie firem, které se přizpůsobily změnám na trhu, a to nejen v obalovém průmyslu. O tom, že se vyplatí mít dobře nastavené obchodní vztahy si povídáme s ředitelem divize packagingu, Petrem Hajdou.

Co v současné době trápí výrobní firmy?

Všechny výrobní firmy trápí hlavně nedostatek materiálu. Jde především o rostoucí ceny a termíny dodání. Za ty Covidové roky se asi nejvíc změnilo chování dodavatelů. Ceny vstupních materiálů, mimo jiné i na výrobu obalůale i doprava jsou najednou neustále se měnící položkou a je potřeba k ní přistupovat jinak.

Poradíte, jak na to?

Důležité je myslet strategicky nejen ve střednědobém, ale zejména v dlouhodobém horizontu, a to platí pro zákazníky i pro tiskárny. Firmy by měly více plánovat výrobu obalů na míru i ostatních firemních tiskovin s ohledem na dostupnost materiálu nebo výrobní kapacitu. Naši klienti už pochopili, že musí více pracovat s forcastem a rezervovat si místo ve výrobě dopředu. Stejně tak i my výrobci přistupujeme ke všem zakázkám mnohem odpovědněji. Ceny papíru i jeho dodání se rychle mění a mohou ovlivnit termíny i kvalitu.

Kde vnímáte největší změny?

Je to vlastně celé o vztazích. Primární vztah mezi dodavatelem a výrobcem se hodně posunul. Mít dobře vybudované vztahy s dodavateli materiálů je základ. Je také potřeba stále hledat nové dodavatelské spolupráce myslet dopředu. Změny se projevily také na vztazích se zákazníky. Kdysi byli výrobci často zahnáni do kouta a zákazníci na ně tlačili s cenou. Nyní se to otáčí a firmy jsou se zákazníky spíše partneři. My, jako stabilní výrobci obalů a tiskovin, sázíme na dlouhodobě vybudovanou důvěru a kvalitu, kterou posouváme dál. Snažíme se nezneužívat situace na trhu a zvyšujeme výkon, abychom nemuseli přistupovat k plošnému zdražování.

Jakou strategii tedy zvolil POINT CZ?

Rozhodli jsme se, že nepůjdeme cestou úspor, ale naopak budeme do výroby obalů investovat. Vsadili jsme na prémiové technologie a dlouhodobou taktiku. Už druhý rok masivně modernizujeme, abychom si zajistili technologický náskok. Co se týká materiálů, máme nadstandardně postavené vztahy s dodavateli a výrazně jsme rozšířili i skladovací prostory. Věnujeme se mimo jiné také výrobě průmyslových obalů i výrobě obalů z lepenkyV oblasti technologií byly investice největší, nakoupili jsme nové stroje a softwary, které nám pomohou s automatizací, vyšší rychlostí i výrobní kapacitou. Díky vyššímu výkonu dojde k zefektivnění, úspoře pracovních hodin i ušetření nákladů, což v konečném důsledku ocení zejména zákazníci.

Text: Markéta Švábová, Petr Hajda